Gıda Marketlerinde Covid-19 Önlemleri Bilgilendirme
08-06-2020
12:20
Gıda Marketlerinde Covid-19 Önlemleri Bilgilendirme
Gıda marketlerinde genel enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için uygulanması
önerilen temel enfeksiyondan korunma ve kontrol ilkeleri aşağıda yer almaktadır:
1. Kapalı alanlardaki zemin ve diğer yüzeylerin rutin temizliğinin su ve deterjanla
yapılması yeterlidir.
2. Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeyler; kapı kolları, bataryalar, sık dokunulan
düğmeler, telefon ahizesi, ortak kullanım alanlarındaki tuvalet ve lavabo
temizliğine özen gösterilmelidir. Bu alanların temizliği için su ve deterjan ile
temizlik yapıldıktan sonra 1:100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum
hipoklorit Cas No: 7681-52-9) veya klor tablet (ürün tarifine göre) kullanılmalıdır.
3. Mikroorganizmalara (bakteri, virüs, mantar vb.) yönelik daha etkili olduğu öne
sürülen birtakım özel ürünlerin temizlikte kullanılmasının fazladan koruma
sağladığına dair bilimsel kanıt yoktur.
4. Gıda marketi çalışanları, el temizliğine dikkat etmelidir. Eller en az 20 saniye
boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol
bazlı el antiseptikleri kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun
kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
5. Herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu (ateş, öksürük, solunum sıkıntısı vb.)
bulguları olan personel şikâyetleri düzelene kadar çalıştırılmamalıdır.
6. Sürekli bir şekilde insanlar ile yüz yüze arada 1 metre veya daha kısa mesafe
kalacak şekilde temas eden çalışanlar (kasiyer) tıbbi maske takmalıdır.
Maskenin burun, ağız ve çeneyi de kapatacak şekilde takılması, dış yüzeyine
dokunulmaması, dokunulur ise alkol içerikli el antiseptikleri ile el hijyeni
sağlanması gerekmektedir. Maske ön yüzüne dokunulmadan yanlarda yer alan
lastiklerinden, bağcıklı ise bağcıklarından tutularak çıkartılmalı ve el hijyeni
sağlanmalıdır.
7. Gıda marketi çalışanlarının eldiven kullanmaları, el temizliğine olanak vermeyip,
çevresel bulaşı artıracağından, önerilmemektedir. El hijyeni sağlanması için
alkol içerikli el antiseptiklerinin ulaşılabilir noktalarda bulundurulmalıdır.
Gıda marketi çalışanlarına eğitim verilerek aşağıdaki konular vurgulanmalıdır:
1. El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla
yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri
kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek
COVID-19
Gıda Marketlerinde Alınması Gereken
Önlemler
1
Güncellenme Tarihi: 21.04.2020
yoktur, normal sabun yeterlidir.
2. Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişinin öksürme
veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kâğıt mendil ile örtmesi,
kâğıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse
kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnunu
kapatması, mümkünse cerrahi (tıbbi) maske kullanması önerilmektedir.
2Gıda marketlerinde genel enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için uygulanması
önerilen temel enfeksiyondan korunma ve kontrol ilkeleri aşağıda yer almaktadır:
1. Kapalı alanlardaki zemin ve diğer yüzeylerin rutin temizliğinin su ve deterjanla
yapılması yeterlidir.
2. Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeyler; kapı kolları, bataryalar, sık dokunulan
düğmeler, telefon ahizesi, ortak kullanım alanlarındaki tuvalet ve lavabo
temizliğine özen gösterilmelidir. Bu alanların temizliği için su ve deterjan ile
temizlik yapıldıktan sonra 1:100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum
hipoklorit Cas No: 7681-52-9) veya klor tablet (ürün tarifine göre) kullanılmalıdır.
3. Mikroorganizmalara (bakteri, virüs, mantar vb.) yönelik daha etkili olduğu öne
sürülen birtakım özel ürünlerin temizlikte kullanılmasının fazladan koruma
sağladığına dair bilimsel kanıt yoktur.
4. Gıda marketi çalışanları, el temizliğine dikkat etmelidir. Eller en az 20 saniye
boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol
bazlı el antiseptikleri kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun
kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
5. Herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu (ateş, öksürük, solunum sıkıntısı vb.)
bulguları olan personel şikâyetleri düzelene kadar çalıştırılmamalıdır.
6. Sürekli bir şekilde insanlar ile yüz yüze arada 1 metre veya daha kısa mesafe
kalacak şekilde temas eden çalışanlar (kasiyer) tıbbi maske takmalıdır.
Maskenin burun, ağız ve çeneyi de kapatacak şekilde takılması, dış yüzeyine
dokunulmaması, dokunulur ise alkol içerikli el antiseptikleri ile el hijyeni
sağlanması gerekmektedir. Maske ön yüzüne dokunulmadan yanlarda yer alan
lastiklerinden, bağcıklı ise bağcıklarından tutularak çıkartılmalı ve el hijyeni
sağlanmalıdır.
7. Gıda marketi çalışanlarının eldiven kullanmaları, el temizliğine olanak vermeyip,
çevresel bulaşı artıracağından, önerilmemektedir. El hijyeni sağlanması için
alkol içerikli el antiseptiklerinin ulaşılabilir noktalarda bulundurulmalıdır.
Gıda marketi çalışanlarına eğitim verilerek aşağıdaki konular vurgulanmalıdır: